Майстер-клас на кафедрі з виготовлення хімічних грілок

09.02.2024 Майстер-клас на кафедрі з виготовлення хімічних грілок, які можна використовувати для зігрівання при відсутності інших джерел тепла.

Складові:

Ацетат натрію і вода.

Спосіб приготування:

змішуємо 1 кг безводного ацетату натрію (продається у вільному доступі) і 800 мл води. Нагріваємо до кипіння, кип’ятити не потрібно . Отриманий розчин лужний, тому потрібно використовувати посуд, який не взаємодіє з лугом, наприклад , емальований або сталевий, або скляний. Потім розчин розливаємо у пакети з закрутками (пакет на фото, є у вільному продажі) і охолоджуємо. Охолоджувати потрібно при кімнатній температурі. Грілка готова.

Принцип роботи:

у результаті розчинення  утворюється пересичений розчин ацетату натрію. Щоб грілка нагрівалась, її треба відкрити, струсити, закрутити. Ацетат натрію починає від струшування кристалізуватися, поступово замість розчину у грілці утворюються кристали. Цей процес екзотермічний, через що і відбувається нагрівання грілки. Коли весь процес завершиться і грілка охолоне, то її можна покласти у кип’яток, нагріти, щоб кристали знову перетворилися на розчин, охолодити і знову використовувати.