Чергове засідання басейнової ради Десни та верхнього Дніпра.

На черговому засіданні басейнової ради Десни та верхнього Дніпра учасники обговорили питання впровадження інтегрованого управління водними ресурсами та підготовки плану управління річкового басейну Дніпра.

Олексій Ярошевич, директор Blue Rivers Екологічний консалтинг, ознайомив присутніх з виконанням графіка розробки плану управління суббасейну верхнього Дніпра і р. Десна та подальшими кроками щодо підготовки восьмого розділу, що включає повний перелік програм і планів, їх зміст і проблеми, які передбачено розв’язати.

Ірина Мороз, начальник відділу ведення водного кадастру та моніторингу вод Деснянського БУВР, наголосила, що стратегічною ціллю ПУРБ є досягнення «доброго» екологічного стану вод та проінформувала про залучення водокористувачів і органів місцевого самоврядування до надання пропозицій з підготовки програми заходів. З цією метою управлінням проведено навчальні семінари та низку консультацій. За результатами проведеної роботи, до управління надійшло понад 400 пропозицій від водокористувачів та територіальних громад суббасейну.

Також до програми заходів ПУРБ буде включено заходи, спрямовані на покращення стану вод, які зазнали негативного впливу внаслідок військових дій.

Наразі підготовлено проєкт програми заходів та проводиться аналіз їх економічної ефективності.

За пропозиціями членів басейнової ради, до порядку денного засідання було включено питання існуючих проблем обліку використання води. Інформацію з цього питання надав Сергій Жук, начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

Наприкінці засідання голова басейнової ради Сергій Цибуля представив присутнім освітню програму «Екологія» в НУ «Чернігівська політехніка» для врахування думки досвідчених фахівців при підготовці майбутніх спеціалістів.